Kuran; ihtilaflara verilmiş son ilahî cevaptır!
وَمَٓا اَنْزَلْنَا عَلَيْكَ الْكِتَابَ اِلَّا لِتُبَيِّنَ لَهُمُ الَّذِي اخْتَلَفُوا ف۪يهِۙ وَهُدًى وَرَحْمَةً لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ
“Biz sana bu Kur’ân’ı ancak, hakkında ayrılığa düştükleri şeyleri, onlara apaçık bildirmen için indirdik. Bu kitap, iman edenler için yol gösterici ve rahmettir.” (Nehl 64)
Hz. Âdem’den son Peygamber Hz. Muhammed (sav)’e kadar ilahî din tektir; İslam. İslam, insanın, varlığa ve Yaratıcıya dair sorularına verilmiş ilahî cevaptır. İnsanlık, ilk günden itibaren İslam’la muhatap kılınmıştır. Ancak İslam; süreçler boyunca felsefe, ideoloji, fikir ve kültür katmanları altında kalmıştır. Haliyle ilahî cevap (vahy) tahribata uğramaktan kurtulamamış ve “cahiliye” sürmüştür. İnsanlığın son dönemdeki en büyük yanılgısı pozitivizmdir. Bilimsel bilgi postundaki ‘pozitivist cehalet’ insanlığın başına geçirilmiş en büyük cehalet yularıdır. Ona dayanarak, sonuçta insan artık insan bile kalamamış, nesneleşmiştir.
Zebur, Tevrat ve İncil, son dört bin yılda insanlara indirilmiş ilahî kitaplardır; orijinleri İslam ve Kuran’dır. Ne var ki her üç kitaba da inananları tarafından müdahalede bulunulmuştur. Allah son ilahî din İslam ve son ilahî kitap Kuran’la vahyi yeniden sunmuştur. Kuran-ı Kerim, insanların sürdüre geldikleri dinî ve felsefî ihtilaflara verilmiş son ilahî cevaptır. Kuran, insanlığın geçmişten gelip geleceğe giden soruları ve sorunları hakkında son sözü söylemiş bulunmaktadır. Neyin hidayet ve rahmet, neyin delalet ve cehalet olduğu artık apaçıktır.
Tanrı var mıdır? Vahy mümkün müdür? Peygamberler nasıl ortaya çıkıyor? Dinlerin kaynağı nedir? Kuran’ı kim yazdı? Evrenin yaradılışı nedir? Ruh var mı ve ruh ölümsüz mü? Varlık var mıdır? Varlığın ana maddesi nedir? Evrende bir düzen var mıdır? Evrende amaçlılık var mıdır? Bilgi nedir? Bilginin kaynağı nedir? Doğru bilgi mümkün müdür? Bilginin değeri nedir? Bilginin sınırları nelerdir? Doğru bilginin ölçütü nedir? Bilgi edinmede aklın gücü nelerdir? Bilim nedir? Bilimsel yöntem nedir? Bilimsel sonuçların özelliği nedir? Bilimin değeri nedir? Ahlak nedir? Evrensel ahlak yasaları var mıdır? İyi, kötü nedir? Doğru ve yanlış eylemin kaynağı nedir? İnsan eylemlerinin amacı nedir? İnsanı mutlu eden ölçütler nelerdir? Sanat nedir? Güzel nedir? Güzel, iyi, hoş kavramları arasında nasıl bir ilişki vardır? Ortak estetik yargı var mıdır? Siyaset ve devlet ne demektir? İktidarın kaynağını ve meşruiyeti nedir? Devletin birey ve toplum ilişkilerindeki rolü nedir? Hak kavramının tanımını yapmak mümkün mü? Hak belirleme hakkı kime aittir? Tarih, millet ve aile kavramları ve hukuku; cinsel sınırlamaların kaynağı nedir? Kıyamet, Ahiret, Cennet, Cehennem mümkün müdür? Melekler ve Şeytanlar gerçekten var mıdır? Vb. sorulara Allah’ın kitabı Kuran cevap vermiş bulunmaktadır.
Sonuç: Ne felsefe, ne bilim, ne de ideolojiler insanın sorularına bir cevap verebilir? Nitekim 4-5 bin yıllık insanlık tarihi bu çaresizliği bize göstermektedir. İnsan kargaşa yaratır, Allah ise düzen! Ayette, Kuran’ın bu sorulara cevap verdiği ve insanın zihnini kargaşadan kurtardığı ifade edilmekte; Kuran’ın “hidayet” ve “rahmet” yolu olduğu vurgulanmaktadır. Ayette geçen “hidayet”; Allah’ın açtığı sevgi ve ebedi kurtuluş yolu, demektir. Ayette zikredilen “rahmet” ise esirgeme, bağışlanma, şefkat görme, lütuf ve yardım manalarını içerir. Haliyle Kuran; Allah’a inananları güvenlik ve cennete kavuşturan yegâne hidayet ve rahmet yolu olmaktadır.
M.Talât Uzunyaylalı