Home

images

Uyan, uyan ki, mülksün, malik değilsin!

وَلِلّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ وَإِلَى اللّهِ تُرْجَعُ الأُمُورُ

“Göklerdeki ve yerdeki her şey Allah’ındır. Bütün işler ancak Allah’a döndürülür.” (Âl-i İmran 109)

Ayeti kerimede geçen تُرْجَعُ -“turce’u”- fiili çok önemli bir müjde ve ikaz içermektedir. Bir: İnsan ve fiilleri insanın ölmesiyle yok olmuyor; insan, ölüm olgusuyla Rabbine dönüyor ve yeni bir hayatla hayatı devam ediyor. Bu çok büyük bir müjdedir.

İki: Madem insan ve onun fiilleri yok olmuyor öyle ise insan ilahi ikazı her şeyden daha çok ciddiye alıp, niteliğini birinci yaşantısının belirlediği ikinci hayatı için, dünya günlerini Allah’ın rızasına uygun bir şekilde tamamlamaya çalışması gerekmektedir. Akıldan hiç çıkarılmamalı ki, ikinci hayat ebedi bir hayattır. İki âlemden oluşur: Cennet yahut Cehennem.

Kuran’ı kerimde, “turce’u” fiili yirmi beş ayette geçmektedir. Ayetlerde dikkatimize sunulan hususlar şunlardır: İnsanı anne ve baba sebepleriyle Ahretten dünya hayatına getirip ölüm sebebiyle ebedi kalacağı Ahret âlemine döndüren Allah Teâlâ’dır. Bu durum ilahi bir düzendir. Ahretten dünyaya gelme ve dünyadan Ahrete dönme işi Allah’a ait bir iştir ve kimse bu işe aklını, parmağını sokamaz. Allah’ın düzeni engellenemez, durdurulamaz, değiştirilemez. Varlığın bütün işleri Ahretten başlar, dünya ve kâinat sahnesinde gözükür ve tekrar Ahrete, geldikleri yere döner. İradi bir varlık olan insanın Ahrete dönüşü fiilleriyle birlikte olur. (Amel Defteri Kayıtları)

Hakim ve Kadir Rabbimizin yönettiği, zaman ve mekân boyutunda gözüken, dönüp duran günlerle yaşanan darlık, bolluk, iyilik, kötülük… ilahi düzenin özellikleri arasındadır. İnsan, hayırla şerle sınav edilmektedir. Yaşanılan bu hallerin kalıcı sonuçlar doğuracak değerlendirilmesi Ahrette yapılacak. Ameller karşılığında her insana hak ettiği ücreti tam olarak verilecek ve kimse haksızlığa uğratılmayacak.

Sonuç: Ayetlerdeki açıklamaların öğrettiği şudur: Ahret ve dünya hayatı boş yere yaratılmadı. Her iki âlemde O’ndan başka tanrı yoktur. Her konuda hüküm O’nundur. İnsan ne doğumuna ne ölümüne ne de üzerinde yaşadığı dünyanın işlerine malik bir varlık değildir. Hiçbir insan kendi isteğiyle dünyaya gelmediği gibi kimse de ölmeyi istemez. Ama Allah Teâlâ, hayat bahşettiği herkese ölümünü tattırır. Cennet, cehennem, dünya, insan, melek… tüm varlık, Allah’ın mülkleridir. Mülklerinde tek hükümdar ve hüküm sahibi Allah’tır. Akıl ersin ermesin, elbette Rabbin işlerinde sonsuz hikmetleri var. O’nun şanı pek yücedir.

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s