Kâinat kiminse Kuran da onundur!
وَبِالْحَقِّ أَنزَلْنَاهُ وَبِالْحَقِّ نَزَلَ وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلاَّ مُبَشِّرًا وَنَذِيرًا
“Biz Kuran’ı hak olarak indirdik; o da hakkı getirdi. Seni de ancak müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik.” (İsrâ 105)
“Biz onu, Kuran olarak, insanlara dura dura okuyasın diye (ayet ayet, sure sure) ayırdık ve onu peyderpey indirdik.
De ki: Siz ona ister inanın, ister inanmayın; şu bir gerçek ki, bundan önce kendilerine ilim verilen kimselere o (Kuran) okununca, derhal yüz üstü secdeye kapanırlar.
Ve derlerdi ki: Rabbimizi tesbih ederiz. Rabbimizin vaadi mutlaka yerine getirilir.
Ağlayarak yüz üstü yere kapanırlar. (Kuran okumak) onların saygısını artırır.
De ki: ‘İster Allah deyin, ister Rahman deyin. Hangisini deseniz olur. Çünkü en güzel isimler O’na hastır.’ Namazında yüksek sesle okuma; onda sesini fazla da kısma; ikisinin arası bir yol tut.
‘Çocuk edinmeyen, hâkimiyette ortağı bulunmayan, acizlikten ötürü bir dosta da ihtiyacı olmayan Allah’a hamt olsun’ de ve tekbir getirerek O’nun şanını yücelt!” (İsrâ 106-111)
Kuran sadece lafzını okumak için indirilmedi. “Kitap’ı, sana ayetlerini düşünsünler ve aklı olanlar öğüt alsınlar diye indirdik.” (38/29) İnsanlar aklın ve nefsin karanlığındadır; Kuran insanı karanlıktan aydınlığa çıkartmak ve Allah’ın emrettiği yolda yürümesi için indirildi. “Elif, Lâm, Râ. Bir kitaptır bu. Ki indirdik sana, çıkarasın diye insanları Rablerinin izniyle karanlıklardan nura; Hamîd, Azîz olanın yoluna.” (14/1) İlahi kelam merhamete muhtaç insana merhemdir. “Kuran, bizim indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. Kuran’a uyun ve Allah’tan korkun ki size merhamet edilsin.” (6/155) Kuran dünyanın ahret hayatına hazırlanmak için yaratıldığını öğretir. Kişinin öğrendiğinin en büyük göstergesi ise namaz kılmasıdır. “…(Kuran) sana indirdiğimiz ve kendinden öncekileri doğrulayıcı mübarek bir kitaptır. Ahirete inananlar Kuran’a inanır ve namazlarını hakkıyla kılmaya devam ederler.” (6/92) Müslümanlar şu fikre bu fikre değil, Kuran’a uymakla emrolunmuştur. Allah, Kuran’a uymayanın dostu değildir. “… Eğer sana gelen ilimden (Kuran) sonra, onların arzularına uyarsan, Allah tarafından senin dostun ve koruyucun yoktur.” (13/37) Kuran insanı tehlikelere karşı ikaz etmektedir. “Biz onu böylece Arapça bir Kuran olarak indirdik ve onda ikazları tekrar tekrar açıkladık. Umulur ki onlar korunur yahut da o (Kuran) kendileri için bir ibret ortaya koyar.” (20/113). Kuran insanlık için en büyük fayda ve hayırdır. “İşte bu (Kuran) da, bizim indirdiğimiz hayırlı ve faydalı bir öğüttür. Şimdi onu inkâr mı ediyorsunuz?” (21/50)
Sonuç: Kuran Ramazan ayında ve Rabbimizin “mübarek bir gece” olarak tanımladığı Kadir Gecesi’nde indirildi. “Biz Kuran’ı Kadir Gecesinde indirdik.” (97/1) Aklı Kuran’la aydınlanmamış, duygu, düşünce, tutum ve davranışı Kuran’la bir form elde etmemiş her insan, -eğitimi, makamı, parası, şöhreti ne olursa olsun-, yarasalar gibi, derin ve karanlık mağaralarda kalmış bir ruhtur. Hiçbir beşer Kuran’sız mağaradan çıkıp gündüze erişemez.
M.Talât Uzunyaylalı