Home

Akraba akrep değildir!


فَهَلْ عَسَيْتُمْ اِنْ تَوَلَّيْتُمْ اَنْ تُفْسِدُوا فِي الْاَرْضِ وَتُقَطِّعُٓوا اَرْحَامَكُمْ

“Demek, ‘iş başına gelip yönetimi ele alırsanız’ hemen yeryüzünde fesat (bozgunculuk) çıkaracak ve akrabalık bağlarını koparıp parçalayacaksınız, öyle mi?” (Muhammed 22)


Allah’ın emirlerini hayata müdahale ettirmeyen toplumsal ve siyasal bir sistem olan ‘cahiliye sistemi’ kıyamete kadar devam edecektir. Temel özellikleri insanın insanı sömürmesi ve her çeşit zulme maruz bırakması olan cahiliye sisteminde kız çocuklarını diri diri toprağa gömmekte vardı. Nitekim günümüz cahiliye toplumunda gerçekleştirilen kürtaj da bu cinayetin bir benzeridir.

Kur’an, evrensel ve zaman üstü ilkeleriyle kişiyi ve toplumu korur, ahlak ve merhamet geliştirir, aileyi, akrabalığı, komşuluğu temel sosyal ve kültürel değer olarak yüceltir. Allah’ın koyduğu hayat değerlerini istemeyenlerin hayatı zamanla cahiliye sistemi hayatıyla bütünleşir. Ki, ülkemizin özellikle anakentlerinde cahiliye sistemi etkisini artırmaktadır.

Cahiliye sistemi mensubu kendisinin de Müslüman olduğunu söyleyebilir. Fakat mensubu olduğu dinin, kişinin hayat pratiklerinde, fonksiyonel bir iman ve amel şeklinde görünmemesini sorun etmez. O, günlük hayatında cahiliye sistemini kullanır, Yaratıcıyı değil, nefsini dinler ve egosu ne istiyorsa onu yapar.

Cahiliye toplumunun en etkili bir yaşam karakteristiği akrabalarla olan ilişkinin azalması ve kesilmesidir. Oysa aile ve akraba Kur’an toplumunun sosyal temelidir. Modern cahiliye bu temeli Batı’da nerdeyse ortadan kaldırmıştır. Ülkemizin gidişatı da Batı’daki gidişatın benzeridir. Bizde de evlilikler azalıyor, boşanmalar artıyor, yalnız yaşama ve kuralsız hayat yaygınlaşıyor.

Kur’an sistemi, ifade ettiğimiz üzere, aile ve akraba temelinde başlar, komşu, sokak, köy, şehir, ülke şeklinde genişler. Ailenin ve akrabalığın gücü İslami değerlerin yaşanılarak korunmasını mümkün kılar. Bu sebeple İslam’da akrabalarla ilişkiyi kesmek haramdır. Her Cuma hutbesinde okunan temel ayetlerin bir bölümü akrabaya yardım konusunu vurgular. Yine pek çok Kur’an ayetinde akraba ilişkilerinin güçlendirilmesi ve akraba ziyaretleri yapılması emredilmiştir.

Bir kişinin uzak veya yakın bütün akrabaları onun en büyük sosyal ve kültürel çevresidir. Değerler öncelikle bu ortamlardan kazanılır. Aile ve akraba kişinin köküdür, kökünden kopan kişi, istese de istemese de cahiliye sistemine dahil olur.

Sonuç: Her türlü yardım ilk önce akrabalara yapılmalıdır, çünkü hamiyet, ihsan akrabalık bağlarını ayakta tutar. Akraba ile ilgiyi kesmek, iyiliği esirgemek, onları kendi başlarına bırakmak İslam dışı bir tutumdur. Allah akrabalık bağlarını korumayı emretmektedir. Öyle ki, akrabalık bağını koruyamayanlar, imanlarını savunamaz hale gelebilirler.

M. Talât Uzunyaylalı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s